Picard rasinformation
En introduktion till Berger Picard
På 1800-talet kallades de för Berger "Pikhaars", och först senare Berger Picard, och mycket riktigt så kommer de också från Picardie. Det var där som deras sträva, halvlånga päls,otroliga lojalitet och rustika utseende blev så uppskattad av de som kände till rasen. Sedan, tråkigt nog, verkar picarden ha fallit i glömska.
Man fick vänta ända tills 1925 för att få rasen godkänd och få en standard utformad.
Först efter andra världskriget blev uppfödare, som vi nu står i evig tacksamhetskuld till, intresserade och fick fram picarder med just de rustika kvaliteter som är så typiska för rasen och dess karaktär. Den vet hur man ska vakta huset och barnen och får den bara lov så blir den en riktig familjemedlem. Det är också då man verkligen kan uppskatta alla dess förtjänster. Den bästa belöningen man får av en picard är inte bara dess fasta och ärliga blick eller dess stolt het och lojalitet - ja, allt- gör att vi helt enkelt säger att: "alla kan välja en Picard, men det är inte många som förtjänar en!"
Denna kärleksförklaring till rasen är ett utdrag av domaren och uppfödaren Jacques Senecats inledning i katalogen till den första nationella utställningen i Frankrike "Nationale d'Elevage" i Montil 1967. Den är också introduktionen på den franska klubbens hemsida "Club des Amis du Picard".
Jag tackar den franska picardklubben för att jag får lov att översätta deras material även i fortsättningen för AfBds räkning.
Doreen Denning Maës
Historik
Vallhunden Berger Picard har oerhört gamla anor. Många experter hävdar att picarden stammat från de keltiska hundar som infördes till Frankrike under den stora invasionen, dvs. under nionde århundradet f.kr. Dessa keltiska hundar spreds ut över stora delar av Europa och lär finnas bakom flera raser t ex den ursprungliga
tyska schäfern, flera belgiska vallhundar, Bouvier de Flanders m.fl.
Vad vi säkert vet är att picarden kommer från regionen Picardie i nordöstra Frankrike. Där liksom i den nordligaste regionen Nord-Pas-de-Calais förekommer rasen fortfarande som vaktande och vallande fårhund. Utanför Frankrike är rasen sällsynt förekommande och antalet individer är inte ens särskilt stort i hemlandet. Under andra världskriget drabbades rasen hårt. Rasen användes som rapporthund mellan skyttegravarna och människor levde på svältgränsen i vissa delar av Frankrike varvid "människans bästa vän" fick sätta livet till och bara ett fåtal exemplar överlevde. En man vid namn Jean Cotté sökte bland de få kvarvarande hundarna efter ett bra par och fann Radjah de la Boheme och Wax de la Boheme, picardernas Adam & Eva som ligger bakom dagens stam. 1988 fanns det 2.000 registrerade picarder i franska kennelklubben (jämfört med 30.000 beauceron och 50.000 briarder). Idag finns det c:a 3.000 picarder i hela världen.
Berger Picard är en livlig och alert hund med oerhörd personlighet. Picardens medfödda nyfikenhet, intelligens och arbetsvilja kräver sysselsättning. I Frankrike och andra länder används picarden som skyddshund, spår-, räddnings och lavinhund. Många picarder är roade av agility och syns flitigt på tävlingar. Deras starka vallningsinstinkt gör att fransmännen helst fortfarande vallar med denna ras, picarden är en typisk kroppsvallare vilket passar för de franska orädda fårraserna.
Picarden är inte att betrakta som en nybörjarhund. Att repetativt upprepa kommandon och pedagogiskt träna målbildsvarianter är lönlöst. Picarden är ingen "ordermottagare" och eftersom rasen är mycket självständig och energisk och gärna tar egna initiativ så kommer hunden strax att överlista sin förare för att slippa göra det han anser är tråkigt. Vissa anser detta vara ett drag av sturskhet men det är en naturlig egenskap hos en arbetshund som självständigt vallat och vaktat fårflocken utan att jämt söka stöd hos herden. Har ägaren dock rätta sinnelaget så kan han med finkänslighet, fantasi och inlevelseförmåga få en vän för livet som gör allt han ber om!
Referenser: F.C.I. standard för Berger Picard, Brukshunden 3-99, Picardaktuellt Nr. 1/1998
Färgvariationer hos Berger Picard
Picarden kommer i några olika färgvarianter vilka inkluderar fawn, sotad fawn, tigrerad fawn (brindle), samt grått som i huvudsak är mörk. Det får inte finnas stora vita fläckar.
(Bilder kommer laddas upp framledes.)